smuk kjole

Jeg er ordblind

Om at famle i ordblinde.

For hvert ord, der skrives, efterlades et aftryk hos en modtager. Jeg blotter mig selv ved noget, der er iøjnefaldende for ham, hende; for dem, der ser dét, som jeg ikke ser. En stor del af den daglige kommunikation foregår via skriftlig korrespondance, hvad end det er i arbejdsmæssige relationer eller i privatlivet. Jeg er ordblind. ‘Dysleksi’ er den latinske betegnelse, der dækker over: Vanskeligheder ved at stave og konstruere sætninger samt besværligheder med grammatik- og tegnsætning. En del ordblinde har også svært ved at læse. Det indebærer selvfølgelig, at jeg også er udfordret, men kun i forhold til skriftlige gøremål den dag i dag. Jeg kommer ikke udenom dét at være ordblind; det er en del af mig, og jeg står ved mig selv i min helhed. Ingen kommer udenom sig selv i længden. Det er der heller ingen, der skal – eller kan. Dermed ikke sagt, at det ikke er besværligt, for i hverdagen stilles jeg over for alt dét, der forekommer mig som en byrde modsat mange andre, der aldrig ville skænke noget så simpelt, som at sende en sms, opdatere sin facebookprofil, eller tilføje et par sætninger til et foto på Instagram, en tanke. Til trods for sværhedsgraden gør jeg det alligevel – velvidende, at jeg til tider efterlader bemærkelsesværdige fejl hos modtageren, for jeg har truffet et bevidst valg om ikke at lade mig begrænse. Det tog bare en barndom at indse det.

Jeg var nødt til at gå anden klasse om i folkeskolen, grundet mine vanskeligheder ved at stave og lære at læse. Fagligt kunne jeg ikke følge med mine klassekammerater. I løbet af min skoletid fik jeg ekstrahjælp, og hver morgen lyttede jeg til lydbånd med det formål, at jeg skulle forbedre mig, der desværre ikke havde den store effekt. Jeg fik eneundervisning efter skole, og til tider følte jeg mig alene i et virvar af bogstaver, som jeg havde svært ved at sætte ord på, som lille pige. I retrospekt giver det mening, hvorfor mine klassekammerater ikke havde forståelse for min problematik; vi var børn, og deres verden anskues i højere grad ud fra et sort/hvidt-perspektiv end en voksens. Enten er du med eller også er du ikke. Og jeg var det sidstnævnte. Det påvirkede mit selvværd; hver dag i skolen mindede mig om, at jeg ikke var god nok.

Det ændrede sig først for mig, i min periode på handelsskolen, hvor jeg på min første skoledag som 16/17-årig, blev hevet op til tavlen sammen med en anden elev. Læreren gav mig et kridt i hånden, og så kunne jeg ellers give mig i kast med en skriftlig beretning om vores introtur foran nysgerrige øjne og ukendte ansigter. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg med let bankende hjerte tænkte: ’Nej, nej, nej. Det her sker bare ikke.’ Jeg kunne ikke engang stave til ’introtur’. Men det skulle vise sig, at være held i uheld. Over for alle mine nye medstuderende sagde jeg for første gang højt, at jeg er ordblind, og at min lærer derfor nok hellere måtte finde sig en anden til at skrive på tavlen. Det var enormt grænseoverskridende, men i situationen følte jeg ikke, at jeg havde andre valg. På trods af et sus i maven, var det den bedste start jeg nogensinde kunne give mig selv på mine tre år i handelsskolen. Efterfølgende var jeg udelukkende omgivet af støtte fra de andre studerende. Der var altid en, der var sød til at hjælpe med det skriftlige, og min selvopfattelse ændrede sig, ligesom mit selvværd gradvist blev bygget op igen. Jeg lærte ikke kun at forstå, men begyndte også at mærke effekten af mine sagte ord, og ærligheden omkring, hvad, der dengang føltes som min skyggeside, jeg ikke kunne forene mig med. For tiden, der går, gør mig ikke mindre ordblind – det følges bare ad. Mine oplevelser og erfaringer fra handelsskolen var et vendepunkt i mit liv. Man er fra begyndelsen nødt til at give klart udtryk for den hjælp, forståelse og støtte man behøver, for at andre kan imødekomme én. Dernæst fornemmer man hurtigt, hvordan der åbnes op for nye muligheder. Jeg kom godt igennem mit studie, men valgte en anden vej i livet, hvor min passion og mine styrker ligger.

Mit mantra er ikke at lade mig begrænse af dét, der paradoksalt nok begrænser mig. I stedet finder jeg metoder- og hjælpemidler til de ting, jeg ikke ønsker at ekskludere fra mit liv. Jeg er også realistisk, for der kommer et tidspunkt, hvor man må forsone sig med realiteterne, og finde ro i det. Men ordblind eller ej, så fulgte jeg mit hjerte, og ridesporten har altid været min drivkraft og mit primære fokus.

Vores verden er konstrueret ud fra en kontekst, hvor mulighederne kontinuerligt formerer sig. Det meste kan lade sig gøre, og hvad, der endnu ikke er muligt, søger vi andre løsninger på – eller alternativer til. Der fokuseres på optimering og vi skaber de bedste forudsætninger for os selv, i vores egen konstante udvikling. Forventningerne i forhold til, hvor man som individ skal befinde sig, på et givent tidspunkt af sit liv – fagligt- og socialt – er på mange måder forudbestemt ud fra vores kultur og samfund. Jeg er blevet mødt med fordomme, for stigmatiseringen følger med, når man skiller sig ud fra mængden i forhold til det generelle, hvor min ordblindhed, er blevet stillet over for min intelligens. Vel også en plausibel årsag til, at det for nogle forekommer som et tabubelagt emne. Mine vanskeligheder i forhold til at skrive, afspejler hverken mit intellekt, min evne til at formulere mig eller min måde at tænke- og føle på. Jeg skammer mig ikke uden grund. Jeg har meget på hjerte, og er kun begrænset i forhold til at formidle mine tanker og holdninger skriftligt. Det synes at blive glemt – eller forvekslet – af omverdenen engang i mellem, hvor det faglige aspekt i visse sammenhæng tillægges værdi, fremfor virkeligheden som den er. Og virkeligheden er, at mine menneskelige værdier og færdigheder ikke baseres på, hvorvidt jeg kan stave eller ej. Jeg er ordblind – ikke dum. Og det er to vidt forskellige ting.

Jeg tror, at man ved at fortie, er med til at bekræfte de antagelser man også møder på sin vej som ordblind. Det usagte bliver forvandlet til et tabu, der kun virker selvforstærkende ved tavshed. Det er ikke ens udfordringer, der definerer en som menneske. At gå med den tro, er det samme som at devaluere sig selv.

Jeg famler i ordblinde, men formår at navigere rundt med den hjælp jeg får fra andre i kraft af, hvad jeg ikke er for stolt til at tage imod, og er stærkt nok til at bede om. Min selvopfattelse er ikke en forlængelse af gamle minder, men tværtimod forandret med en langt mere berigende tilgang til tilværelsen som ordblind. Jeg er ikke fejlfri, men søger heller ikke det perfekte. Stavefejl vil altid være nogle af de aftryk jeg sætter.

Og for hvert et ord jeg vælger at skrive, der aldrig vil være iøjnefaldende for ham, hende; for dem, der ikke ser dét, som jeg heller ikke ser, efterlader jeg også et spor til omgivelserne som eksempel: Udfordringer er blot en omvej, der med sine forhindringer og mål i sigte, også gør opmærksom på, at man skylder sig selv at være sig selv værdig.

Der er en del som har spurgt om jeg ville holde fordrag omkring at være ordblind. Hvad synes i? Skal jeg gøre det….

25 kommentarer

 • Mette

  Jeg keder alt til at være ordblinde. Jeg føler mig virkelig dum og ikke dur til noget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lund

   Du skal bare finde det som du er bedst til. Du er ikke dum bare fordi du er ordblind

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi fogtmann

  Jeg er selv ordblind/ orddøv ( svært ved at høre hvordan jeg skal stave, og høre ordene)
  Jeg blev mobbet af min klasse fra 1. Kl til 7.Kl kom heller ikk med på blå mandag med dem, de ville ikk have mig med.
  og mig dansk lærer, i 7. Kl kan huske at vi skulle have en bog og læse den, kommer hun hen til mig og siger nårh nej Heidi det kan du jo ikk for du er jo DUM, jeg blev rigtig ked af det og hun sagde det imens klassen hørte det. I dag er jeg 37år og det sidder stadig i mig det hun har sagt til mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lund

   Ja jeg ved lige hvordan du har det….. Jeg kan stadig huske hvad der blev sagt til mig dengang. Sidste sommer var der også en mand som gjorde grin med mig, da jeg spurgte hans Kone om hjælp til at stave et bynavn… Jeg er bare blevet bedre at glide af på dumme bemærkninger.. Men jeg hører dem alligevel og huske hvad de siger om og til mig…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg får lidt tåre i øjnene, da det er som om du skriver om mig! Gik dog på Hf og taget mindre videregående uddannelser. Men har fyldt meget at være Dysleksi. Mobning i skolen, meget genert, udenfor og ikke følt sig god nok, på trods man altid kæmpede hårdt! I dag bruger jeg meget ordbog på mobil, Google translate og min mand som har været en god støtte lige fra starten jeg lærte ham at kende for 6 år siden hvor jeg fortalte ham det. Han har fået lov at rette mig på en støttende måde, hvor jeg har grinede lidt over at dem der var mig nærmest aldrig havde fortalt mig at jeg stavede bestemte ord forkert, men ja alle er ikke lige gode til at rette på en på en støttende måde, men en mere hånende måde. Så jeg synes at det kunne være fedt med en succesrig kvinde som dig holdte et foredrag, da det måske kan få øjnene op for nogle af dem som ikke har forståelse for os der er ordblinde eller bare at give mere fokus om emnet❤ Synes du er en sej kvinde og elsker at følge dig, os selvom jeg ikke er en hestepige så er du inspirerende🤗 PS. Tak for det du vist dage i Forside fruerne mht ord du ikke kunne stave brugte du voice på google, hvor efter den skrev det. Havde jeg ikke tænkt over, så tak❤ Mvh Charlotte (mor til 3 små piger og SOSU-ASS❤)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lund

   Dejligt at jeg kunne give et lille råd med på din vej:-) Tak for de søde ord:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

   Velbekomme og tak💐

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hej Tina
  Hold endelig foredrag, det er så vigtigt at vise vores børn og unge mennesker at man på trods af ordblindhed kan blive noget og kan følge sine drømme.
  jeg er mor til tre børn der er ordblinde og ved hvor svært det er for den, især i folkeskolen. Jeg har været så heldig at den ældste var på brejningggaard efterskole og har nr 2 der nu, og her har de fået dem lært at de er noget værd og kan noget på trods af. De store har lært at det at sige højt, jeg er ordblind gør livet nemmere fordi der så er hjælp at hente fra venner. Men vejen er svær og det hjælper meget at se at andre også har samme problem.
  Når du som en dygtig rytter og blogger står frem og viser at det kan lade sig gøre, så vil der være nogen der siger, når Tina kan, så kan jeg også og det giver håb og mod. Så hold endeligt foredrag, fortæl og fortæl for du vil give håb og mod til de unge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lund

   Det vil jeg så gøre:-) Mange tak for din besked:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte johnsen

  Hej tina Lund, hvor er det skønt at du står frem som ordblind, både min datter og jeg er ordblinde, der har samtlige medført at vi også er blevet moppe i skolen samt i vores hverdag, jeg har selv lært mig at læst stav og skrive ved at gætte krus og tværs, lydbøger og bruge computer, til gengælde er min datte så ordblind at hun har svært ved at klar sig, men hjælp fra skole fik man ikke, hun blev først tjæklet som ordblinde i en alder af 25 hun er 30 idag før fik hun ikke hjælp, knokler i dag med bare at får hverdage til at funger, det gør det jo heller bedre at man har adhd ocd ja hun er godt ramt, men heldigvis har vi hianden og hjælper hianden havd vi kan hjælpe med så vores hverdag kan funger ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lund

   Ja det kender jeg alt til. Det er ikke nemt. Min far er også ordblind….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Hej Tina.
  Fedt at er åben om det. Jeg er selv ordblind og det samme er min far. 😥 Jeg har dog kæmpet mig til at lærer og stave og læse. Og kan den dag i dag meget bedre læse og stave. Jeg startede også på handelsskolen og der fik jeg alt den hjælp jeg fik brug for… Og jeg fik taget den uddannelse som alle sagde at det kunne jeg ikke klare osv. Jeg er den dag i dag ikke go til engelsk da jeg i engelsk timerne havde dansk…. Men jeg synes det er fedt at du har taget det op 💖💖💖

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hej Tina
  Selvfølgelig skal du ud og holde foredrag😀
  Jeg er ikke selv ordblind, jeg læser og staver ok, men jeg mener at det altid er godt at hjælpe der hvor der er behov. Jeg synes der er et stort behov for at få ordblinde til at åbne op og fortælle at de er ordblinde, for det er svært at hjælpe hvis man ikke ved det😀
  Og det er altid godt at bruge gode forbilleder til at formidle godt og vigtige budskaber.
  Held og lykke med foredragene 👍
  Hilsen Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  At være ordblinde kan tá så mange retninger. Jeg er selv gået igennem folkeskole og tre årig hhx, med beskeden om at jeg var dovn og langsom til at lærer. Jeg har virkelig gode karakter i matematik, tysk, erhvervsøkonomi Ol. Fag især hvis det er mundtlig. Jeg skulle gå et år på universitetet før de fandt ud af at jeg ikke ‘blot’ er ordblind, nej jeg er MEGET SVÆRT ordblind. !!! Hvis man havde vidst det tidligere havde jeg fået alt den hjælp der er muligt(fra folkeskole tiden og frem), men da de ikke havde oplevet en ordblind på min uddannelse på uni tidligere var alle regler gamle så eneste hjælp var at jeg fik stillet en ordbog til rådighed til eksamen 😂 jeg arbejdet sideløbende med studie for bedre vilkår for studerende og i dag kan de få dispensation til at medbringe alle hjælpe midler de har stillet til rådlighed til eksamen.
  Mit held er at der aldrig er nogle der har troet på mig at jeg fandt det svært, og med en god portion stædighed og ellers en god vilje styrke, har jeg lært mig selv uden ad. Jeg har en grad SF fotografisk hukommelse, så jeg lære mig selv den korrekte form og lære så uden ad. Jeg kan i dag læse og skrive uden problemer, og ikke mindst gøre mig forståelig på skrift. Den seneste test viser at jeg ikke har flere fejl end en ikke ordblind ville have når der er tastefejl medregnet.
  Hvor der er vilje er der vej💪🏼
  Fedt du er åben omkring det Tina, et tabu må brydes👊🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gergana

  Kære Tina,

  Som du selv siger, så er du ordblind og ikke dum! Og det er alle de andre, som har samme problem som dig heller ikke! Ingen fortjener at blive mobbet på grund af de vanskeligheder man står med. Jeg har selv prøvet at blive mobbet i folkeskolen, det var dog ikke pga. ordblindhed, men jeg går nu i 2.g, snart 3.g og det er til tider stadigvæk svært for mig at stole på mennesker og at være tryg ved mødet med nye mennesker. Mobning, hvad end det handler om ordblindhed eller noget andet er ikke okay og dem, der mobber burde lære det og burde skamme sig over det.
  Jeg håber at du ved at du er meget mere end “en ordblind” og folk ser dig som en idol og en inspiration, netop fordi du bl.a. er så ærlig omkring dit private liv og så virkelighedsnær! Det er derfor vi elsker dig!<3
  Kh.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Kære Tina,
  Tak for dit ærlige og dybsindige indlæg.
  Jeg kender ikke selv til det at være ordblind, men vil bare sige, at det er så vigtigt at få fokus på et problem som dette, da det jo som du netop skriver, kan ødelægge børn og unge fuldstændig at have dette handicap

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Maria

  Hej Tina..!!
  Super flot indlæg, skønt med inteligente og saglige rollemodeller 👍🏻 Min datter kæmper også med at være ordblind og de foredomme der stadig er omkring det og intelligens – bare så træls 😒 Man skulle tro vi som samfund var klogere….!! Det er op ad bakke når man selv på uddannelses institutionerne ikke er gearet til at sørge for at hjælpen er klar ved studiestart men først får det klar 2/3 eller senere inde i studierne 😒

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Kære Tina
  Sikke et fint og ærlig indlæg.
  Som forældre til er barn med dysleksi, er der rigtig dejligt at læse et indlæg fra en voksen som fortæller sin historie. Jeg syntes din historie er inspirerende og lærerig og jeg er sikker på at både forældre til ordblinde og ordblinde vil kunne blive inspireret og klogere af et foredrag fra en som dig som er åben og ærlig omkring et emne som desværre ofte er lidt tabu.
  Mange hilsner
  Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej Tina.
  Er selv ordblind, syntes det dejligt du står frem omkring det – der desværre ikke særligt stort fokus på dette i vores samfund.. Mange tror os ordblinde enten er dumme, dovne eller ikke gør vores arbejde godt nok (dette kender jeg desværre all for meget til, har måtte skifte job pga det). Så hvis du kunne få sat et fokus på ordblindhed gennem foredrag, ville andre ordblinde måske ikke blive udsat for det samme som jeg bl.a. har oplevet.

  Jeg blev gennem min folkeskole tid benægtede jeg var ordblind, men i gymnasiet opdaget min tysklærer det og rigtig nok blev jeg testet ordblind – hvilke var en lettelse for så kunne jeg forholde mig til hvorfor det var så svært med at skrive og at lære sprog, har gennem gymnasiumet og på mine videregående uddannelser haft hjælp til eksamenen, hvilke har gjort jeg har kunne klare mig bedre igennem og på det niveau min intelligens rækker og ikke blive dumpet pga den skriftlige kommunikation har været dårlig pga ordblindheden.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

smuk kjole